I ženy mají své hry...

U19: TŘETÍ MISTROVSTVÍ, DRUHÁ GENERACE, PRVNÍ MEDAILE?

01.05.2008 15:19

Historie juniorské reprezentace je poměrně krátká. První tým se začal tvořit až v sezóně 2002/2003 pod vedením tehdejších trenérek Tatranu (dnes Děkanky) Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové. Během úvodních regionálních výběrů dostalo šanci bojovat o reprezentační post poměrně široké spektrum hráček. Z následných soustředění a prvních mezistátních zápasů pak vykrystalizoval tým pro premiérové Mistrovství světa juniorek 2004 ve finském Tampere. V tehdejším velmi mladém perspektivním kádru se objevily mnohé současné hvězdy českého florbalu (sestava zde).

ČR se ve skupině utkala postupně s Finskem (4:9), Švýcarskem (3:4) a Německem (6:0). Přání proniknout do semifinále se tak našim florbalistkám kvůli těsné prohře se Švýcarkami bohužel nesplnilo. Nicméně chuť si poté alespoň částečně spravily v souboji o 5. místo, když deklasovaly Norky 8:1. Významného individuálního ocenění se pak dočkala útočnice Denisa Billá (tehdy Tatran, dnes Děkanka), když byla zařazena do All Stars turnaje. S deseti góly figurovala na třetí  příčce tabulky nejlepších střelkyní mistrovství.

Jádrem nově se tvořícího týmu pro MS 2006 se staly účastnice prvního šampionátu, které během dvouletého přípravného období doplnily další talentované florbalistky ročníků 88 – 91. Zcela se obměnil gólmanský post, kde trojici Mohrová, Rejmanová, Suková nahradilo duo Christianová, Šrámková (kompletní sestava zde).

Druhý šampionát juniorek hostilo na podzim roku 2006 Lipsko. České dívky toužily odvézt si z Německa medaili a zápasy v základní skupině ukázaly, že toto přání rozhodně není nereálné. Z pěti zápasů prohrály Češky jediný - se Švédskem. Rusky, Lotyšky, Maďarky ani Polky na náš tým nestačily, přičemž právě těsná výhra 2:1 v zápase s Lotyškami byla klíčová pro postup do semifinále. V něm se naše juniorky utkaly se svými vrstevnicemi z Finska, které byly jasnými favoritkami na postup do finále. Přes heroický výkon českého týmu zejména v závěrečné třetině, kdy se mu podařilo stáhnout původně tříbrankový náskok soupeře na rozdíl jediného gólu, se překvapení bohužel nekonalo. Finky uhájily výhru 4:3 a na české reprezentantky tak zbyl jen souboj o bronz. Jenže štěstěna jim nepřála ani proti Švýcarkám. Dvakrát se Češkám podařilo dotáhnout vedení soupeře, napotřetí už to ale nevyšlo, když za stavu 3:4 zazvonila pár minut před koncem zápasu jen tyč švýcarské branky. Obrovské zklamání nezmírnil ani fakt, že čtvrtým místem vybojovaly juniorky historicky nejlepší umístění českého ženského či dívčího týmu na MS. I na druhém mistrovství nechyběla v All Stars naše zástupkyně: titul nejlepší gólmanky turnaje si svými výkony vysloužila Jana Christianová (FbŠ).

S další reprezentační etapou přišlo mnoho významných změn. Mezinárodní florbalová federace přesunula termíny vrcholových akcí, takže šampionáty mužů a žen se budou konat v prosinci a na juniorská mistrovství připadl květen oproti původnímu listopadu. Zatímco reprezentaci žen tak čeká po posledním květnovém MS v Dánsku 2007 dvou a půlletá pauza, juniorky měly na přípravu o rok méně.

Kromě téměř kompletní generační výměny, kterou tým musel projít, se změnily i trenérské posty. Po úspěšné dvojici Šatalíková - Šteglová se reprezentace ujal Michal Marošek, který vede juniorky FbC Asper Šumperk a působil také v Torpedu Havířov, jeho asistentkou se pak stala Michaela Cepková trénující mladé florbalistky nejprve v Tatranu a nyní v Děkance.

Z původního reprezentačního kádru juniorek splňovaly věková kritéria jen tři hráčky – Christianová, Krajčovičová a Surá – takže noví trenéři museli od základů vybudovat také nový tým. Poměrně výrazně se změnilo zastoupení jednotlivých klubů: po dlouhé nadvládě Tatranu potažmo Děkanky má nyní nejvyšší zastoupení Liberec. Jak se novému týmu juniorek povede se dozvíme už za pár dní. Ve skupině MS se postupně utkají se Švédskem, Německem a Polskem (rozpis zápasů zde) a cílem by měl být minimálně postup do semifinále, zřejmě z druhého místa.

Věřme, že na letošním šampionátu budou mít naše mladé naděje více štěstí než jejich předchůdkyně a že se jim třeba podaří konečně vybojovat první medaili pro český ženský florbal.

 

Kompletní statistiky mezistátních utkání juniorek nalezenete zde.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena. LeGo & Diťous